До 15 май е срокът, с който правителството се ангажира да изплати на 100% средствата по Украинската помощ. Това съобщи във Фейсбук профила си съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. 
До 15 май изплащат Украинската помощ. Парите са осигурени (обновена)   В 17.00 ч. представители на браншови организации в селското стопанство бяха поканени на разговор със служебния министър-председател Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министър на земеделието и храните Георги Тахов.
   По - рано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявиха, че ако не се спази договореното през февруари, организацията е в готовност да предприеме протестни действия. 
"Парите за украинската помощ са намерени, всички са доволни", съобщи за Агри.БГ след срещата председателят на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов.
   Той обясни, че са до 15 май ще бъдат изплатени всички средства на земеделските производители, които са подали своите заявления. 
   
Сумата е около 300 милиона лева, около 100 милиона от тях ще дойдат от преразпределение на разходите в Бюджета. 
   Браншовите организации са получили уверение, че ще се работи активно и по законодателните промени, за които сектора настоява.
   "Докато парламентът е във ваканция заради предизборната кампания, ще се работи по написването на няколко закона, които земеделският бранш очаква от много години. Така, когато се събере отново Народното събрание, законите ще бъдат готови за внасяне и разглеждане", допълни Костадинов. 
   Димитър Главчев, служебен министър-председател: "Имаме да ви съобщим новина, т. нар. "украинска помощ", сключена със споразумение, която трябваше да бъде изплатена до 22 април, днес взехме решение, че ще изчакат до 15 май, намерени са средства и начини да се изплатят."
   Людмила Петкова, служебен министър на финансите: "Финансовата помощ не беше изцяло осигурена. Не бяха включени средства за всички сектори."
   Георги Тахов, служебен министър на земеделието: "Много съм щастлив и доволен от това, което се случи. Днес видях хора на една маса, които си говорихме нормално, човешки и това възпроизведе решение. Средствата са осигурени в пълен размер за цялото първо плащане. До 15 май всички ще получат това, което очакваха."


Източник: по материали от Agri.bg