На 02.07.2018г. се проведе тържествена церемония по зажънване на ръжта по проект „Хляб на мира“ в землището на Генерал Тошево с домакин "Асоциация на българските зърнопроизводители 2006".

Гости на събитието бяха зам.-министърът на земеделието, храните и горите г-н Атанас Добрев, г-н Красимир Николов - заместник областен управител на Област Добрич, директорите на Областна дирекция“Земеделие“ инж. Десислава Иванова, на ДФ“Земеделие“ Ивайло Йорданов, директора на Добруджански земеделски институт Илия Илиев, кмета на румънското село Алвещи- Георги Молдован, и др., членове на регионалните сдружения на земеделците от областта и страната.

Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски метрополит Йоан отслужи водосвет за здраве и берекет, като поръси със светена вода всички присъстващи, ръженото поле и благопожела успешна реколта.

Облечени в добруджански носии жени зажънаха със сърпове ръженото поле.


Добруджанският фолклорен ансамбъл „Добруджа“ внесе много настроение и показа красотата на добруджанския танц, който е свързан със земеделския труд на нивата и почитта към хляба.

Дванадесет гълъба литнаха в небето, като символ на мира и обединението на народите.

 

Част от произведената ръж ще бъде изпратена за приготвянето на Хляб на мира за Петата международна конференция „ Мир и земеделие“ в Латвия и Естония, друга-ще бъде отделена за сеитбата през есента на 2018г., а останалото количество ще бъде дарено под формата на хляб.