П О К А Н А

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006” имаме удоволствието да поканим всички свои членове на

 

Тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира”

в 10:30 ч.на 2 юли 2018 г. в землището на гр. Генерал Тошево, Област Добрич

 

Домакин на тазгодишното ръжено поле е „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006”.

Церемонията по зажънването ще бъде отбелязана в духа на българския празничен фолклорен обичай, а реколтата от ръж, заедно с тези от останалите 11 партньорски държави, ще бъде изпратена и използвана за приготвянето на тазгодишния „хляб на мира” на международната конференция „Мир и земеделие” през м. септември 2018 г.

За официален гост на събитието се очаква зам.-министърът на земеделието, храните и горите г-жа Вергиния Кръстева.

Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването на Берлинската стена олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира.

Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид и се превръща в ежегоден с приетата през есента на 2014 г. обща декларация между държавите- партньори за продължаване на инициативата.

През 2017 г. България бе официален домакин на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, като на форума бе поставено началото на международния дебат относно бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Събитието се проведе във Варна, като беше удостоено с присъствието на представители на всички 12 държави партньори по проекта - министерства и неправителствени организации.

През м. септември 2018 г. домакинството на Петата международна конференция „Мир и земеделие” ще бъде споделено от Латвия и Естония.

Повече информация за проекта можете да намерите на:

- http://www.grain.bg

- http://www.friedensbrot.eu